Geen rechtsbijstand bij aankoop auto van particulier

Koopt u een auto van een particulier en blijkt de aankoop een kat in de zak? Helaas kunt u dan geen gebruik maken van de uw rechtsbijstandverzekering. Alle rechtsbijstandsverzekeringen eisen namelijk dat een verzekerde een schriftelijke garantie heeft van een officiële dealer.

Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView, een onafhankelijk instituut voor financiële dienstverleners. Van de 35 onderzochte rechtsbijstandsverzekeringen sluiten zeven zelfs alle koopovereenkomsten tussen particulieren uit van rechtsbijstand.

Omgekeerde bewijslast
Consumenten zijn bij de wet goed beschermd als zij hun aankoop hebben gedaan bij een professionele verkoper. Zo geldt er onder andere een omgekeerde bewijslast bij gebrekkige producten.

Koopt u bijvoorbeeld een televisie die binnen zes maanden kapot gaat, dan is het vermoeden gerechtvaardigd dat het apparaat bij aanschaf al gebrekkig was. Het is aan de verkoper om te bewijzen dat de tv door oneigenlijk gebruik kapot is gegaan. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Gelijkwaardige partijen
Bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren is er sprake van gelijkwaardige partijen. Daarom is de extra bescherming van de wet hierop niet van toepassing. De koper moet in zo’n geval aantonen dat het gekochte niet beantwoordt aan de verwachtingen die hij er redelijkerwijs aan mag stellen.

Dat is in de praktijk erg ingewikkeld. Daarom bieden veel verzekeraars in zo’n situatie alleen juridisch advies en geen volledige rechtsbijstand aan.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe rechtsbijstandsverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.29-09-2020
Kvk nummer 58805346| WFT nummer 12045656| Disclaimer | PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top